Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Jacques Prévert

Jacques Prévert, (Ζακ Πρεβέρ 4 Φεβρουαρίου 1900-1977): 

Αποτέλεσμα εικόνας για Jacques Prévert








Jacques Prévert est un poètescénaristeparolier et artiste français, né le  à Neuilly-sur-Seine, et mort le  à Omonville-la-Petite (Manche). Auteur de recueils de poèmes, parmi lesquels Paroles (1946), il devint un poète populaire grâce à son langage familier et à ses jeux sur les mots. Ses poèmes sont depuis lors célèbres dans le monde francophone et massivement appris dans les écoles françaises. Il a écrit des sketchs et des chœurs parlés pour le théâtre, des chansons, des scénarios et des dialogues pour le cinéma où il est un des artisans du réalisme poétique. Il a également réalisé de nombreux collages à partir des années 1940.


Ένας από τους πιο σημαντικούς Γάλλους ποιητές του 20ού αι.  ο «ζωγράφος της γαλλικής σύγχρονης ποίησης», κατά τον Πικάσο, κατάφερε να φιλοτεχνήσει έργα διαχρονικά και δικαιολογημένα εντάχθηκε, στη γαλλική Πλειάδα. 
Ποιήματά του μελοποιήθηκαν και ερμηνεύτηκαν από καταξιωμένους Γάλλους και Αμερικανούς καλλιτέχνες. 
Με μια πληθώρα ποιητικών συλλογών , έγραψε επίσης θεατρικά αλλά και σενάρια για ταινίες του γαλλικού κινηματογράφου αλλά και για ταινίες κινουμένων σχεδίων. Μέσα από την ποίησή του, τραγούδησε τον άνθρωπο, τη φύση και τη ζωή, μ΄ έναν τρόπο μοναδικό. Ο λόγος του απλός και καθημερινός αλλά όχι, ωστόσο, απλοϊκός. Εντούτοις, δεν υμνεί παρά την ουσία της ζωής, την κρυμμένη στα απλά εκείνα πράγματα που, μες στην πεζή καθημερινότητα, δυστυχώς προσπερνάμε. Μια γραφή ανεπιτήδευτη, κατάσπαρτη από ευφάνταστα λογοπαίγνια, συνεχείς επαναλήψεις και πλούσια εικονοκλασία. Στην ποίησή του διακρίνει κανείς τόσο τη λεπτή ειρωνεία του, όσο και το ιδιαίτερό του χιούμορ. Η ποίησή του διαμορφώνεται από τη γενικότερη στάση του για τη ζωή, μια στάση μποέμικη, άθεη, αντικομφορμιστική έως και αναρχική, που διαχέεται από τις αρχές του ανθρωπισμού. Υμνεί την ελευθερία, την ειρήνη, τη νιότη, τον έρωτα, τη δικαιοσύνη. Καταδικάζει τον πόλεμο, την αδικία, την εκμετάλλευση και συμπαραστέκεται στους πονεμένους της ζωής. Η πόλη του, το Παρίσι, δεν θα μπορούσε να είναι απούσα από την ποίησή του. Ένα από τα γνωστότερά του ποιήματα "Les feuilles mortes" με την υπέροχη ερμηνεία της Joan Baez..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου